Winter-wonder #4: kleurvolle wintergroente

Jeanne:stillewe.com:winterwonder4b
Oor die afgelope paar jaar se kosmaak het ek ’n diepe waardering ontwikkel vir die lekkerte en visuele plesier van ’n bont bak wintergroente. Volgens my seisoenale kaart is wortelgroente nou in seisoen – dit sluit in o.m. wortels, beet, soetpatat, witwortels (parsnips), rape (turnips) en ’n paar minder bekende kandidate soos knolseldery (celeriac) en kohlrabi, a.k.a die knolraap. Ek sien laasgenoemde al hoe meer in die winkels maar het nog geen idee wat mens daarmee doen nie.

In elk geval, die kleure van hierdie groentes maak my baie gelukkig – veral die reënboog-wortels wat mens deesdae te koop kry. Vir aandete vanaand het ek ’n kleurvolle mengelmoes van wortelgroentes bymekaar gegooi – veelkleurige wortels, witwortels en soetpatat, saam met rooi uie, kersietamaties en snee botterskorsie (wat in my boek in elk geval ’n wintergroente is).

Lekker gegeur met sout en peper, bedrup met olyfolie en, baie belangrik: die sap van een lemmetjie. (Lemmetjies is natuurlik ook nou in seisoen, saam met al die lieflike ander sitrusvrugte.) Ek kan nie oorbeklemtoon hoe baie die lemmetjiesap vir hierdie gereg doen nie – dit lig alles net so bietjie, brighten sou die Engelse woord wees, en verleen ’n plesierige soetsuurheid aan die hele storie. Jy sal nooit weer geroosterde botterskorsie en soetpatat daarsonder wil eet nie.

Dit het ook baie goed gewerk saam met die gebraaide vark-steaks wat ek daarmee saam voorgesit het, dié gemarineer in ’n mengsel van olyflolie, pomelosap, cayenne, komyn en bruinsuiker. Yum. Maar meer oor daardie gereg later. Intussen: hoera vir winter-wortelgroentes! Gaaf en aanwaarts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s