Dis Vrydag! Appel-en-basilie-martini

Jeanne Calitz:stillewe:appel-martini

Reg, so ek weet die afgelope paar weke se drankies is almal gin-gebaseer. Maar dit is wat ek in die huis het, en dis baie goeie jenever (Inverroche), so dit is waarmee ek werk. Vir nou. Mens gaan seker deur fases. ’n Paar jaar gelede het ek hard geval vir die sjarme van die mohito, dus was daar (tot my man se groot vermaak) vir ’n ruk lank ’n bottel rum in die huis. Darem wit rum, hoewel dit seker nie veel beter is nie. Daarna het ek geswig voor die versoeking van die margarita, so toe kom daar ’n bottel tequila by.

Daar was ook ’n vlugtige flirtasie met bourbon, Amerikaanse whiskey, maar daar het ek meer gehou van die idee as die smaak, en die mint julep (is dit nie ’n wonderlike naam nie?) wat ek daarmee wou maak is veels te sterk vir my gestel. (Dis basies bourbon, mentblare, ys en suiker.) Ek vermoed jy moet dalk van die suidelike state van Amerika kom om werklik daardie drankie te kan waardeer. Sedertdien het ek dus aangeskuif na gin.

Genade, ek besef dit klink vreeslik. Dis darem nie asof ek die goed skoon drink nie. Dit hou laaaank (protesteer sy) en word, soos hier gewys, gebruik vir skepping van verskeie soorte skemerdrankies. Van alles hou ek amper die meeste van die seremonie van die ding. Die mooi glase, die afmeet en skud en roer, die oneindige verskeidenheid geure en kleure. Die vroulikheid daarvan. Die lekkersê- of lawwe name.

Soos hierdie een, byvoorbeeld. Die Engelse naam sal waarskynlik appletini heet. Dit klink dalk soos iets uit die Cosmopolitan-tydskrif, maar eintlik is dit ’n baie subtiele en elegante konkoksie. En omdat ek vars uitgedrukte appelsap gebruik, glad nie te soet nie. Siende appels nou in seisoen is (dis ’n herfsvrug, ek het nooit geweet nie) voel dit vir my hierdie is net die regte drankie om ’n koelerige herfsdag mee af te sluit.

Bestanddele:
Lewer 1 drankie

1 sopie (sowat 90 ml) gin
2 sopies (sowat 180 ml) varsuitgedrukte appelsap (van Granny Smith-appels)
5 ml lemmetjiesap
paar vars basilieblare

Metode:
Voeg al die bestanddele in ’n mengfles en roer goed sodat die basilie se geure deurkom. Plaas ’n blokkie ys in ’n martiniglas en gooi die vloeistof bo-oor.
Opsioneel: Proe of dit jou behaag – as dit nie soet genoeg is nie kan jy bietjie strooisuiker by roer in die fles.
Belangrik: die appelsap sal begin verbruin gou nadat jy dit uitgedruk/gepars het, so gooi die lemmetjiesap onmiddellik by om dit te verhoed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s