Salige Sondae

jeanne calitz:stillewe:sondag1
T
wee soorte Sondae in my lewe. Die besige soort, wanneer dit skielik nodig word om allerande produktiewe dinge te doen sodat die res van die week goed kan verloop: wasgoed was, kos gaan koop, kos maak, opwas, dalk selfs ’n gym-sessie laatmiddag. Gewoonlik is ek teen die einde van hierdie soort Sondae redelik krapperig en uitasem – veels te min tyd vir rus en vrede, vir net rondlê en droom.

En dan is daar die ander soort Sondag. Die dae wanneer ons geen planne het nie, en doelbewus bepan om dit so te hou. My gunsteling soort Sondag, hierdie. ’n Dag van laatslaap, en koffie en beskuit in die bed (een van die lewe se groot luukses) wanneer jy wel wakker word. ’n Dag van nog so bietjie sluimer onder die kombers, of dalk bietjie lees, voordat die besef deurdring dat dit eintlik ’n pragtige dag buite is, en dat jy seker iewers moet opstaan.

Tyd, tyd. Hoe heerlik wanneer  jy tyd het om te besluit wat die dag dalk mag bring. Tyd vir nog ’n koppie koffie. Tyd om rustig deur die tuin te drentel, dalk ’n gieter of graaf te gryp en hier en daar te werskaf. Tyd genoeg om deur die vrieskas te loer en te sien, wonder bo wonder, daar’s ’n plathoendertjie; ’n paar patatte in die kas; genoeg groengoed vir ’n nederige slaai – geen rede om vandag winkels toe te gaan, ons het alles wat nodig is vir ’n rustige braai.

Tyd vir ’n middagslapie, dalk later. Vir ’n koppie rooibostee met die wakkerword. En teen skemer, wanneer die wind opkom en treurig om die huis se hoeke begin huil, en die Sondag-blues dreig-dreig om die dag se rus en vrede te ondermyn … dan’s dit tyd vir ’n bietjie musiek. Vrolike deuntjies wat die bloutes wegblaas – bietjie swing-musiek uit die 50’s dalk. Met die platespeler wat gewillig diens doen in die hoek, ’n boek in die een hand en ’n glas rooiwyn in die ander, het ek regtig geen rede om te kla oor hierdie uur, of hierdie dag nie. Inteendeel.

One thought on “Salige Sondae

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s