’n Piepklein druiwe-oes

Jeanne Calitz Stillewe druiwe1Toe ons ’n paar jaar gelede hier in Woodstock kom bly het, het ons ’n paar dinge saam met die huis geërf. Een daarvan was ’n redelike gebrek aan tuin (soos in: grond, om dinge in te plant). Klippies voor die huis, met geen beddings, en sement net waar jy kyk agter die huis, met ’n paar leë, ingeboude sement-blombakke. Vaal, hartseer en verlate. Wel, amper verlate. Want die ander ding wat ons geërf het, was ’n enkele lewende wingerdstok. (O, daar is ook drie interessante vrugtebome langs die huis – koejawel, mango en vla-appel. Maar dis ’n storie vir ’n ander dag.)

Ek het nog nie begin navors oor die geskiedenis van die erf nie – ek weet die huis is 60+ jaar oud, en dis omtrent al – maar gegewe die ingeboude wynkuip wat ons in die kelder ontdek het, kan ons net aflei dat hier eens op ’n tyd wyn gemaak is. Wat ’n lekker gedagte. Ons kon ook nog nie uitwerk watter soort wyndruif dit is nie, maar dat dit nie tafeldruiwe is nie, is duidelik. Daarvan getuig die klein korrels wat so dig op mekaar sit, wat selfs in hoogsomer meer suur as soet is.

Jeanne Calitz Stillewe druiwe2In elk geval, vir die afgelope paar somers is ons dus die ontvangers van ’n klein maar intense druiwe-oes. En alles verniet. Dis die een groeiende ding in my tuin waaraan ek absoluut geen aandag gee nie. Hy is al dekades hier, het my duidelik nie nodig nie, en groei soos ’n wilde ding. In die somermaande moet ons net keer en terugsnoei of dit neem die hele erf oor.

Jeanne Calitz Stillewe druiwe4Maar oor die druiwe, daaroor kla ons nie. My man het al wyn daarvan gemaak (ook ’n storie vir ’n ander dag), en onlangs het ek besluit hierdie pragtige purper korrels is net die ding vir ’n sorbet. So, vanoggend vaar ek toe onder die takke in met ’n snoeiskêr. Ek het gekrap en gevlek uit die stryd getree, maar met ’n stuk of sewe swaar trosse as beloning. Die resultaat is soos ek skryf besig om in die vrieskas af te koel, ’n sysagte, intense sorbet met die allermooiste diep-pers kleur.

Siende die spulletjie egter oornag moet vries, volg die resep en foto’s môre …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s